EHL: hockey met een doel

Sport heeft altijd al mensen samengebracht, maar waar het vroeger puur draaide om sportieve prestaties, zijn sportevenementen tegenwoordig veel meer dan dat. Sportevenementen fungeren als platformen voor sociale verandering en maatschappelijke betrokkenheid. Door hun grote bereik en inspirerende karakter kunnen ze namelijk een blijvende impact maken op de samenleving.

Dit geldt ook voor de Euro Hockey League (EHL). De grootste Europese clubcompetitie in het hockey vindt van 16 tot 21 april plaats in ‘s-Hertogenbosch. BrabantSport grijpt deze gelegenheid aan om de lancering van twee maatschappelijke projecten te ondersteunen. 

Startsein voor positieve verandering  

Sportevenementen worden steeds vaker ingezet voor maatschappelijke vooruitgang. Deze trend begon in 1961, toen het IOC met het Olympic Solidarity-programma sport toegankelijker maakte voor Nationale Olympische Comités (NOCs) wereldwijd, vooral in ontwikkelingslanden en landen met beperkte middelen. Een recenter voorbeeld is het Game Changer-project, gelanceerd door NOC*NSF in 2016, dat gekoppeld werd aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro en dat de sportparticipatie onder mensen met een beperking vergroot. Het succes leidde tot landelijke uitbreiding en werd voortgezet tijdens De Spelen in Tokio en Parijs, wat aantoont dat sport meer is dan competitie: het is ook een krachtig middel voor sociale vooruitgang. 

BrabantSport zet maatschappelijke koers voort 

Geheel in de geest van dit olympische succes koppelt BrabantSport maatschappelijke sportprojecten aan topsportevenementen om maximale impact te creëren. Tijdens de EHL zijn dat Walking Hockey en Hockey Unlimited.  

Wat is Walking Hockey?

Walking Hockey stimuleert 65-plussers om structureel te sporten. Dit bevordert niet alleen een gezonde leefstijl en mentaal welzijn, maar helpt ook eenzaamheid te verminderen. Door ouderen actief te betrekken bij verenigingen, komen zij uit hun isolement. Walking hockey is een variant van het hockeyspel, waarbij de spelregels zijn aangepast aan de (hogere) leeftijd. Doel van het project is om via clinics en lessen bij Brabantse hockeyverenigingen 200 ouderen met dit spel kennis te laten maken en hiervan minimaal de helft duurzaam aan het sporten te krijgen. 

 

Wat is Hockey Unlimited?

Hockey Unlimited organiseert hockeyclinics voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Deelnemers krijgen drie gratis proeftrainingen en clubs worden gestimuleerd om (L)G-hockey aan te bieden. Het doel is dat 20% van de deelnemers structureel meer gaat bewegen en dat minimaal twee hockeyclubs (L)G-hockeyaanbod opzetten, wat een groei van 10% betekent. Sportdeelname in deze doelgroep draagt bij aan stressvermindering, meer zelfvertrouwen en betere sociale integratie, aspecten die van grote waarde zijn voor de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers.  

Duurzaam effect 

Coördinator van het BrabantSport Fonds, Thirza Brinkhoff, geeft meer tekst en uitleg: “Onderzoek toont aan dat eenmalige sport- en beweegactiviteiten rond topsportevenementen, de zogenaamde 'side-events', geen duurzaam effect hebben. Daarom richten we ons op langdurige projecten. De doelgroep heeft tijd en goede begeleiding nodig om te ontdekken wat bij hen past en om hun gedrag te veranderen. Door deze projecten te koppelen aan de ambiance van topsportevenementen, bijvoorbeeld door ze daar te starten of af te ronden, worden deelnemers extra geïnspireerd en gemotiveerd. Dit geeft de projecten een extra duwtje in de rug. Zo kunnen sportevenementen bijdragen aan een structurele verbetering van sport- en beweegdeelname en sociale interactie. De EHL is daar een mooi voorbeeld van.” 

 

Directeur-bestuurder van BrabantSport, Michel Reinders, is trots op de nieuwe standaard die BrabantSport mede creëert: "Bij BrabantSport zien we sport als een krachtig middel om maatschappelijke verandering teweeg te brengen. Wat ons uniek maakt, is onze aanpak om maatschappelijke projecten te integreren met topsportevenementen. Dit zorgt niet alleen voor een groter bereik, maar ook voor blijvende impact. Door projecten zoals Walking Hockey en Hockey Unlimited te koppelen aan de Euro Hockey League, stimuleren we niet alleen sportdeelname, maar versterken we ook de sociale cohesie en het welzijn van de deelnemers. Dit is waarom wij ons inzetten voor deze initiatieven; ze maken Brabant niet alleen sportiever, maar ook hechter en gezonder."  

Toekomstvisie 

Uiteindelijk is het doel dat maatschappelijke initiatieven gekoppeld aan sportevenementen zich niet beperken tot eenmalige gebeurtennissen of activiteiten op één locatie. Brinkhoff weet hoe: “Maatschappelijke sportprojecten  zijn idealiter het begin van iets blijvends. Een mooi voorbeeld hiervan is het project Game of Your Life, dat gekoppeld was aan de Vrouwen Champions League-finale in 2023. Dit initiatief bood jonge meiden de kans om zich persoonlijk en sportief te ontwikkelen met workshops, gastsprekers en sportactiviteiten. Nadat het project feestelijk werd afgesloten tijdens de Vrouwen Champions League-finale, werd de aanpak onder de naam Future Leading Player in 2024 voortgezet in Eindhoven én uitgebreid naar ’s-Hertogenbosch en (in 2025) naar Breda. Dit laat zien hoe de impact van zulke projecten verder reikt dan het sportevenement zelf en blijvend kan bijdragen aan kansen en ontwikkeling voor deelnemers en dus een enorme maatschappelijke impact kan maken.”